Să ne cunoaștem istoria și să ne cinstim înaintașii! 156 de ani de la Unirea Principatelor române

Luni, 26 Ianuarie 2015
Să ne cunoaștem istoria și să ne cinstim înaintașii! 156 de ani de la Unirea Principatelor române

Prin activităţile extracurriculare propuse în Programul manifestărilor culturale pe anul 2015, Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" Caraș Severin, contribuie la educaţia nonformală a elevilor, componentă importantă în procesul de învăţare continuu. În corelaţie cu modelele unanim recunoscute, învăţarea istoriei reprezintă o preocupare majoră, cu valoare socială, menită să asigure fiecărui cetăţean premisele înţelegerii prezentului şi viitorului, locului şi rolului său în societate.

Activităţile ce marchează evenimente istorice precum și omagierea marilor personalități incluse în program, se desfăşoară în fiecare an, cu participarea elevilor de la unitățile de învățământ din Reșița dar și din alte localități ale județului nostru.

Conştientă de importanţa istorică a evenimentului de la 24 ianuarie 1859, biblioteca judeţeană a organizat o serie de manifestări dedicate "Unirii Mici", desfășurate sub genericul Unirea Principatelor Române la 156 de ani.

Personalitatea marcantă a actului de la 1859, Alexandru Ioan Cuza, a fost conturată printr-o scurtă prezentare PPT, realizată de bibliotecarele Maria Iser și Mărioara Mirel. Un personaj mult îndrăgit, Moș Ion Roată, a fost elogiat pentru înțelepciunea lui, de către elevii clasei a VI-a C, prin interpretarea scenetei Moş Ion Roată şi Unirea, adaptată după povestirea cu acelaşi nume a scriitorului Ion Creangă. Bibliotecarul Ion Bujor a prezentat o expoziție de facsimile, ce reprezentau uniformele armatei române în vremea lui Cuza iar bibliotecarele Mariana Păun și Eugenia Burileanu au realizat expoziții de carte pe tema evenimentului sărbătorit.

Biblioteca Judeţeană "Paul Iorgovici", a avut alături şi de această dată colaboratorii, elevii Şcolii Gimnaziale Nr.2 Reşiţa, însoţiţi de cadrele didactice: profesor de istorie Adriana Boru, învăţător Florica Fetescu, şi bibliotecar Mărioara Mirel.

În finalul acţiunii, însufleţiţi de sentimente patriotice corelate cu noile informaţii acumulate, elevii clasei a III- a A au invitat persoanele prezente să li se alăture la Hora Unirii. O acţiune reuşită, plină de sentimente patriotice şi morale!

 

Galeria cu imagini din actuala știre

Să ne cunoaștem istoria și să ne cinstim înaintașii! 156 de ani de la Unirea Principatelor române img 3
Să ne cunoaștem istoria și să ne cinstim înaintașii! 156 de ani de la Unirea Principatelor române img 2
Să ne cunoaștem istoria și să ne cinstim înaintașii! 156 de ani de la Unirea Principatelor române img 4