Centrul de Carte „Banatica“ funcţionează în Casa de Cultură „Corneliu Diaconovici“ şi este structurat în două secţiuni distincte: secţiunea destinată împrumutului publicaţiilor la domiciliu şi secţiunea fondului „Banatica“, cu regim de sală de lectură.

1. Secţiunea pentru împrumut la domiciliu din cadrul Casei de Cultură Centrul de Carte „Banatica” dispune de 46362 unităţi bibliografice:

  • cărţi pentru adulţi, copii şi tineret
  • materiale audio-vizuale

Prin conţinutul tematic al colecţiilor sale, secţia pentru împrumut la domiciliu acoperă toate domeniile principale de cunoaştere. Colecţia de materiale audio-vizuale cuprinde: albume de artă, partituri muzicale, discuri, compact discuri, casete audio şi fotografii. Achiziţii recente: cursuri de limbi străine pe CD. Centrul de „Carte Banatica” se străduie să ţină pasul cu vremurile înfiinţând noi servicii pentru utilizatorii ei.

  • Centrul de formare PC a personalului Bibliotecilor Publice din judeţ;
  • Centrul Biblionet dotat cu 10 calculatoare performante, periferice şi aparatură de proiectat cu acces gratuit la internet pentru public;
  • Cursuri gratuite de iniţiere IT pentru toate categoriile de utilizatori.

2. Secţiunea Fond „Banatica“, cu regim de sală de lectură, dispune de peste 10000 de unităţi bibliografice, fiind – în fapt – o colecţie de referinţă destinată documentării şi cercetării sub toate aspectele ale istoriei, civilizaţiei şi culturii bănăţene, inclusiv din Banatul sârbesc. Acest fond include׃ monografii generale, monografii ale unui anume subiect (de tip „localia“ sau „personalia“), istorii ale evoluţiei Banatului şi Caraş-Severinului (epoci istorice sau domenii de activitate), dicţionare şi enciclopedii (tematice sau generale) referitoare la Banat, scriitorii bănăţeni şi operele lor (beletristice sau ştiinţifice). De asemenea, istorii literare şi studii critice aplicate la biografiile şi opera acestora întregesc informaţiile despre cultura bănăţeană şi cărăşană.