Expoziția Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România este o expoziție anuală colectivă de fotografii a ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor publice din România. Expoziția face parte dintr-un proiect drapel al ANBPR, prin care se urmărește reflectarea activității bibliotecilor publice pe diferite paliere, care arată contribuția în viața comunităților.
Se spune adesea că o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. De aceea, ANBPR dorește să facă din această expoziție un proiect permanent, prin care bibliotecile publice să aibă o voce distinctă, să devină vizibile și să li se înțeleagă mai bine rolul lor în societate.
Tema anului 2016 este campanii de susținere a cititului. La apelul au răspuns 35 de biblioteci, fiind selectate fotografii reprezentative din 23 de instituții: biblioteci din județele Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, București, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea, Vrancea. Din județele Constanța, Iași, Neamț și Sălaj, alături de bibliotecile județene participă și biblioteci din orașe mici (Onești, Medgidia, Murfatlar, Roman, Tg. Frumos), dar și biblioteci comunale.
Coordonarea expoziției este asigurată de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov și Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad. Spre deosebire de anul 2015, în 2016 expoziția este realizată atât virtual – fiind găzduită pe platforma ANBPR la adresa https://expozitiaanbpr.wordpress.com/, cât și în format fizic. Expoziția numără 63 de imagini.
Expoziția este găzduită de Biblioteca Națională a României, în spațiul dedicat bibliotecilor publice, numit sugestiv BiblioExpo. Vernisajul a avut loc miercuri, 29 iunie 2016, în prezența conducerii ANBPR, a reprezentanților BNaR, a bibliotecarilor și a delegatului EBLIDA.
Afis ANBPR